четвъртък, 16 април 2020 г.

Домашен хляб

около 1 кг брашно,
500 мл хладка вода,
1/2 кубче мая,
10 гр. сол,
40 мл прясно мляко,
1/2 к.л. захар,
1 с.л. олио.

Маята, водата и захарта се смесват. в голяма купа Добавя се брашно докато се получи каша като за палачинки.
Сместта се слага се на 50 гр. във фурната докато втаса.
В друга купа смесваме млякото, олиото и солта. Добавяме и втасалата каша. Разбъркваме с дървена лъжица и добавяме останалото брашно. Месим до средно меко тесто. Слагаме в 2 форми за кекс, намазваме отгоре с олио или зехтин и оставяме отново да втаса.
Печем 25 мин. на 170 градуса и 25 мин. на 200 градуса.
След това поръсваме горешия хляб с водя и завиваме с дебела кърпа.



Няма коментари:

Публикуване на коментар