Започнах да търся лесни рецепти, защото нямам много време да меся, премесвам, удрям 100 пъти и прочие. Дори бях решила да правя някакъв кекс с аромат на козунак. Тогава попаднах на тази рецепта Обикновен козунак от Кулинарен елексир, която леко промених. Оказа се доста сполучлива и лесна за изпълнение. Дори от жени с малки деца.
Рецептата:
3 яйца размер L + 1 белтък ( жълтъка се смесва с 1/2 ч.л. олио - за намазване)
150 мл. прясно мляко
60 гр. разтопено масло или мас
30 мл. олио
200 гр. захар
20 гр. прясна мая
620 гр. брашно
есенция ром
сушени плодове и/или сладко
захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява и към него добавяме олиото. Затопляме леко млякото в микровълновата и в него разтваряме маята с 1 ч. л. захар и слагаме съда във фурната да шупне.
Яйцата (без единия жълтък) се смесват със захарта и се разбиват на ръка.
Ако имате кухненски робот, смесете с негова помощ млякото с маята, яйцата и захарта.
Добавяме есенцията и половината брашно.
Пускаме да се меси, като постепенно добавяме останалото брашно брашно, докато се образува стегната топка. Добавяме мазнината и продължаваме да месим, докато поеме цялата мазнина.
Тестото на допир трябва да е меко като възглавничката на ухото ви, ако не е, добавяте още малко брашно - 1 или 2 лъжици
Пускате робота да меси още веднъж, прехвърляте тестото в купа и го слагате във фурната, за да втаса. Когато удвои размера си, го вадите и разделяте на две части с остър нож, защото тестото е много капризно и ако го смачкате няма да се получи. Всяка част разделяте на три, отново с остър нож и ги разтегляте с ръце. Слагате сушените плодове или сладко и увивате като фитил, след което сплитате козунака. Слагате го в тавичка и го връщате във фурната, за да втаса отново. Като удвои размера си се изважда от фурната, намазва се с жълтъка и олиото, след което се намазва със захар, намокрена с вода. Така захарта няма да изгори и да стане горчива.
Яйцата (без единия жълтък) се смесват със захарта и се разбиват на ръка.
Ако имате кухненски робот, смесете с негова помощ млякото с маята, яйцата и захарта.
Добавяме есенцията и половината брашно.
Пускаме да се меси, като постепенно добавяме останалото брашно брашно, докато се образува стегната топка. Добавяме мазнината и продължаваме да месим, докато поеме цялата мазнина.
Тестото на допир трябва да е меко като възглавничката на ухото ви, ако не е, добавяте още малко брашно - 1 или 2 лъжици
Пускате робота да меси още веднъж, прехвърляте тестото в купа и го слагате във фурната, за да втаса. Когато удвои размера си, го вадите и разделяте на две части с остър нож, защото тестото е много капризно и ако го смачкате няма да се получи. Всяка част разделяте на три, отново с остър нож и ги разтегляте с ръце. Слагате сушените плодове или сладко и увивате като фитил, след което сплитате козунака. Слагате го в тавичка и го връщате във фурната, за да втаса отново. Като удвои размера си се изважда от фурната, намазва се с жълтъка и олиото, след което се намазва със захар, намокрена с вода. Така захарта няма да изгори и да стане горчива.
Аз направих един козунак и мъфини.
Пече се в предварително загрята до 210 градуса за 10 минути, след което фурната се намалява до 170 градуса и се пече още около 20 минути. Фурната не се отваря докато печете.
Няма коментари:
Публикуване на коментар